Hobby, Kultur / 2020-09-08

Släktforskning – en tidsresa med spännande upptäckter

Mycket av detektivarbetet kan idag göras vid en dator, men visst är det något extra att närma sig de fysiska källorna – att få läsa om sina släktingar i olika dokument som finns samlade i arkiven. FOTO: HOLGER ELLGAARD

 

För de som har svårigheter att vara med på mer eller mindre fysiskt krävande aktiviteter tipsar Thomas Winberg här om en hobby som han själv är road och intresserad av – släktforskning.

Många med diagnosen Parkinsons sjukdom har svårigheter att delta på dans för Parkinson, boxning för Parkinson, golf för Parkinson och LIV för Parkinson. Dessa aktiviteter har inte bara en fysisk utan även en social karaktär.
I förra numret av APS – Aktuellt Parkinson Skåne – skrev jag om hur man bildar en musikcirkel. Flera har hört av sig om konkreta råd. I detta nummer skriver jag om släktforskning och i nästa om kortspel. Dessa tre aktiviteter kan man delta i även om man inte är så fysiskt aktivt men de håller igång hjärnan och de kan utövas tillsammans med andra för att tillfredsställa den sociala aspekten.

Var börjar du? Jag rekommenderar att du går en nybörjarkurs som de flesta studieförbunden arrangerar på de orter där vi har våra lokalföreningar. Passa på nu vid terminsstarten att anmäla dig. Kan du förbereda dig eller, om du inte vill gå kurs, klara dig själv? Gå in på arkivdigital.se och klicka på släktforskning. Där hänvisar man till en gratisfil på 56 sidor som är nedladdningsbar och heter ”Börja släktforska med Arkiv Digital”. Med det materialet kommer du långt.

Även om du kan klara dig själv så är det värdefullt att få en duktig handledares praktiska råd och på köpet får du också träffa sex–åtta andra likasinnade på kursen. Det finns flera aktörer på marknaden och de flesta studieförbunden använder sig av Arkiv Digital där ett årsabonnemang kostar 1 795 kr plus att sex nummer av tidningen Släkthistoria just nu kostar 169 kr. Tidningens
artiklar håller en hög kvalitet och i varje nummer får man tips på källor och metoder om hur man släktforskar.

Sveriges släktforskarförbund, rotter.se, har en utmärkt sida med information, faktabanker, artiklar och bokhandel. Du kan gå med i en facebook-grupp för noviser och du kan kontakta din lokala släktforskarförening och höra om de arrangerar nybörjarkurser. Börja sedan med att intervjua din släkt om vad de vet och om de har fotografier.

För egen del började jag för cirka fem år sedan med att gå en nybörjarkurs och jag forskade både på min mors släktförgrening och på min fars. På pappas sida kom jag ner till år 1536. Jag rekommenderar att du börjar med fem generationer innan du går vidare. Sätt upp ett mål med din släktforskning. Att släktforska är spännande med ständigt nya upptäckter. Var noga med att dokumentera det du hittar, anteckna källorna, kontrollera alltid ett påstående mot originalkälla, var källkritisk, acceptera att ibland tar det slut. Det finns massor att lära sig om husförhörslängder, församlingsböcker, okänd fader, okänd moder, oäkta barn, tyda handstilar, bönder, soldater, bouppteckningar, kriminella, kartor, gamla fotografier, domböcker, emigranter med mera. Har du frågor så hör gärna av dig.

THOMAS WINBERG
thomas@parkinsonskane.se