Böcker, Kultur, Nr 3 2020 / 2020-08-24

Att ta steget ut ur garderoben och komma ut som en sko

En skrivarkurs är en fantastisk idé om du känner att du vill utveckla ditt skrivande, har stora skrivdrömmar eller just nu jobbar med ett skrivprojekt som du känner att du vill komma vidare med eller behöver inspiration till. För det är just det skrivarkurser handlar om, att utveckla, upptäcka och utforska sitt eget språk och att inspireras. Jag har alltid tyckt om att skriva och det har hittills blivit två böcker. Den första handlar om min mormors liv och den andra är en släktutredning åt en väninna. Ur denna släktutredning hittade jag uppslaget till min roman som jag skriver på just nu. Den handlar om en man som är född 1890 och som emigrerade till USA 1907, kom tillbaka, träffade en kvinna, gifte sig och fick två barn. Allt verkar harmoniskt tills hans hustru helt plötsligt avlider endast 38 år gammal. Allt blir kaos och han klarar inte att ta hand om barnen. Alkoholen tar över mer och mer.

Så här långt in i romanen (cirka 40 A4-sidor) anmälde jag mig till en skrivarkurs på distans. Jag fick två coacher. Förutom att utveckla min huvudberättelse fick jag varannan vecka övningsuppgifter. Jag blev lite stolt när de tyckte att jag hade skrivartalang. En övningsuppgift löd så här: Beskriv en person enbart utifrån dennes skor. Genom att beskriva skorna skall läsaren kunna förstå något om vilken person som äger eller går i skorna.
Jag skrev så här:

Jag bor i en mörk garderob och finns på en hylla med andra likasinnade. Jag är en svart Oxford från engelska Edward Green. Jag är dyrast i garderoben och kostar mellan 10 500–11 000kr. Jag är handtillverkad i kalvskinn från Italien med en randsydd gummisula. Jag följer med på formella tillställningar, anställningsintervjuer, middagar hos svärföräldrar och liknande. Jag är flitigast använd i garderoben.
Bredvid mig i garderoben står en brun och en oxblodsfärgad Oxford, också från Edward Green. Den oxblodsfärgade används också ganska mycket eftersom jag tycker att den används vid mer formella tillställningar än den bruna som bara används på dagtid. Jag har dock märkt att den bruna Oxfordskon börjar användas mer och mer och det går ut över mig. Priset för dessa är cirka 500 kr lägre än vad jag kostar.
En annan sko på hatthyllan, som används på sommartid vid avslappnade tillställningar, är en amerikansk mockasko från Alden. Den kostar cirka 8 000 kr.

Den femte skon som är i garderoben är handtillverkade boots från engelska skotillverkaren Crockett & Jones och de kostar cirka 6 500 kr.
Nykomlingen i garderoben är en brun Oxford från Gazian & Girling med färgen Vintage Rioja. Jättesnygg och kostar cirka
9 500 kr. Passar för alla informella sammanhang och alla affärssammanhang. Här får jag se upp.
En viktig sak är skötseln av oss. Jag blir putsad med en skoborste och därefter med en bomullstrasa. Först dras skosnörena av. Sedan borstas smutsen bort med skoborsten. Därefter får jag torka innan man tar på skokrämen på en bomullstrasa. Bomullstrasan doppas i lite vatten och sedan gnider man in skokrämen. Med hjälp av små cirkulerande och gnuggande rörelser får man fram en blänkande yta. Tre lager av skokrämen skall på.
Polishen avslutar skoborstningen. Man är inte nöjda förrän skorna glänser och hela processen tar ca 45 minuter och detta sker var 6–7 gången jag används. Jag används aldrig två dagar i sträck.

Jag håller fortfarande på med romanen men den får en annan inriktning än vad jag tänkte från början. Den kommer att beskriva en hel familj istället för en person ur familjen. När skall den bli klar? Målsättningen är i slutet av detta år. Jag kan verkligen rekommendera att gå en skrivarkurs om du är intresserad av att skriva.

THOMAS WINBERG
thomas@parkinsonskane.se