Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2024-07-31

Plattform lanserad för delning av hjärnprover från Parkinsonforskning

Initiativet Aligning Science Across Parkinson’s (ASAP) har lanserat en plattform för datadelning som heter CRN Cloud. Denna plattform är utformad för att främja forskningen om Parkinsons sjukdom genom att göra data lättillgängliga för forskare över hela världen. Plattformen innehåller initialt data från en unik samling av hjärnsekvenser från 156 donatorer.

Detta initiativ syftar till att påskynda upptäckter och förståelsen av Parkinsons sjukdom genom öppen och transparent datadelning.

Initiativet Aligning Science Across Parkinson’s (ASAP) har lanserat en plattform för datadelning som kommer att göra data om mänskliga hjärnprover tillgängliga för forskare runt om i världen, vilket främjar forskningen om Parkinsons sjukdom.

ASAP CRN Cloud innehåller flera hjärnsekvenseringssamlingar som erhållits från prover från fyra ASAP Collaborative Research Network (CRN)-team, ett internationellt multiinstitutionellt nätverk av forskare som samarbetar för att ta itu med grundläggande vetenskapliga frågor vid Parkinsons sjukdom och 156 donatorer. Plattformen förväntas växa till 629 donatorer som bidrar till de slutliga datauppsättningarna.

Genom att kombinera data till en enda plattform kommer forskare att kunna dela, få tillgång till och arbeta med andra experter, en utveckling som kommer att bidra till nya upptäckter och insikter i processen för nervcellsdegeneration vid Parkinsons sjukdom och bidra till att påskynda klinisk forskning.

”Mänskliga hjärnprover och data från obduktioner är en värdefull resurs som är mycket begränsad för vetenskapliga forskargrupper som studerar neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom”, säger Sonya Dumanis, PhD, biträdande direktör vid ASAP, i ett pressmeddelande.

Lansering av kollektionerna

Lanseringssamlingen innehåller transkriptomik- och proteomikdata från enskilda celler, vilket gör det möjligt för forskare att studera enskilda celler oberoende av varandra. Detta är särskilt viktigt i samband med hjärnforskning och neurodegenerativa sjukdomar, eftersom det möjliggör en djupare förståelse av de komplexa cellulära interaktionerna i hjärnan.

”ASAP:s yttersta mål är att påskynda upptäckter för forskning om Parkinsons sjukdom. Med tanke på antalet av våra stipendiater som arbetar med omics-relaterad forskning bestämde vi oss för att etablera CRN Cloud, en centraliserad plattform där alla forskare kan dela, få tillgång till och arbeta direkt med våra CRN-team. Vi ser det som grundläggande för att demokratisera data och katalysera nästa gräns för Parkinsonforskning”, säger Dumanis i ett mejl till Parkinson’s News Today.

Datamängderna omfattar data från olika stadier av Parkinsons sjukdom, tillsammans med data från friska människor och har utvecklats tillsammans med Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF), tillsammans med tekniska partners som bidrar till datasäkerhet, delning och analys.

 

Källa:

Artikel av Andrea Lobo parkinsonsnewstoday.com