Må bra / 2022-02-22

Vatten – vår viktigaste beståndsdel, del 1

Bilden är tagen i Malcesine som ligger vid Gardasjön. Fotograf Thomas Winberg

Vår kropp består till ca 70% av vatten. Mellan 2,5 till 3 liter vatten försvinner ur kroppen varje dag. Vi behöver fylla på detta vatten för att kroppen skall fungera. Men reglerar vi inte vattenintaget genom att vi blir törstiga? Nej, inte riktigt. Törsten uppkommer först efter det att kroppen har börjat torkas ut. Det är därför viktigt att dricka vatten kontinuerligt.

I del 1 skall jag försöka ge mig på att beskriva hur viktigt vattnet är för vår kropp och i del 2 skall jag ta upp frågan om vattnet vi dricker från våra vattenkranar är tillräckligt rent? Och skillnaden mellan kranvatten och alkaliskt och joniskt vatten och en idé jag har som jag skall testa på mig själv under 6 månader.

Märk väl att jag är lekman och innehållet är inte medicinskt granskat av någon expert på området. Funderar du på att följa min kur så fråga din läkare först om du känner dig osäker.

Vi börjar med kroppens olika ”beståndsdelar”.

Hjärnan
Hjärnan består till mer än 85 % vatten. Har man inte rätt vätskebalans så är det troligt att man får huvudvärk och dålig koncentrationsförmåga. En studie har visat att koncentrationsförmågan börjar minska redan när kroppen har en vattenbrist på 1% till 2%. Det sägs också att även korttidsminnet försämras.

Blodet
Blodet består till 95 % av vatten och vattnet transporterar viktiga näringsämnen till cellerna i kroppen och avlägsnar slagg från dessa. Vid uttorkning klarar kroppens försvarsmekanismer inte av att reglera trycket i blodet korrekt, vilket kan leda till ett ökat blodtryck.

Huden
Huden är kroppens största organ. De viktigaste funktionerna för huden är att skydda huden, reglera kroppstemperaturen samt känna beröring och omgivningens värme och kyla. Huden består till 70 % av vatten och vi förlorar en del av detta varje dag via avdunstning. Om vi inte dricker tillräckligt mycket för att kompensera kroppens fuktförlust känns huden torr. Den bästa lösningen är att dricka vatten för att återfukta huden inifrån.

Skelettet
Skelettet består till cirka 20 % av vatten och det är detta vatten som ser till att lederna kan röra sig smidigt. Den broskartade vävnaden i skelettets extremiteter håller kvar vatten för att smörja ledrörelserna. Vid en korrekt fuktighetsnivå glider de två motsatta ytorna smidigt mot varandra. Vid för låg fuktighetsnivå ökar förslitnings-skador, vilket orsakar försämrad ledfunktion som i sin tur kan leda till smärta och inflammationer.

Njurarna
Njurarna består till 80 % av vatten. Deras funktion är att avlägsna avfallsprodukter från kroppen, vilka löses upp i vatten. När kroppen inte har tillräckligt med vatten kan avfallsprodukterna inte avlägsnas effektivt, vilket kan skada njurarna.

Lungorna
Kroppen behöver vatten för att andas. Genomsnittlig förlorar vi mellan 0,5 till 1 liter vatten per dag bara genom att andas. Lungorna består till 80% av vatten. För att ta in syre och eliminera koldioxid måste våra lungor ständigt återfuktas. Uttorkning kan försvåra andningen.

10 orsaker till varför vi ska dricka mer vatten

Känslan av törst är kroppens sätt att säga ifrån att den kräver påfyllning av vatten. Kroppen består till ca 70% vatten.

  1. Varför ska vi dricka mer vatten?
   Om vi inte dricker vatten kommer vi att dö. Vi kan bara leva upp till en vecka utan vatten. Vi kan leva mycket längre utan mat. Planera vattendrickandet under dagen. 30 ml/kg kroppsvikt är en bra riktlinje för vätskebehovet per dag. Om man väger 80 kg så skall man dricka ca 2,5 liter vatten om dagen.
  2. Vatten förebygger cancer
   Viss forskning menar att om vi har tillräckligt med vatten i kroppen så minskar vi risken för tjocktarmscancer och för bröstcancer.
  3. Vatten förbättrar humöret
   Forskningen säger att uttorkning kan påverka humöret. Vi tänker tydligare genom att dricka mer vatten.
  4. Vatten gör att vi presterar bättre
   Korrekt intag av vatten bidrar till ökad prestationsförmågan. Vatten komponerar 75% av vår muskelvävnad! Uttorkning kan leda till svaghet, trötthet, yrsel och elektrolyt-obalans.
  5. Vatten gör att vi går ner i vikt
   Ibland tror vi att vi är hungriga, när vi i själva verket är törstiga. Vår kropp börjar slå på alla larm när vi ignorerar det. Ett bra sätt är också att starta sin måltid med 1 – 2 glas vatten.
  6. Vatten gör att vi får mindre ledvärk
   Dricka vatten kan minska smärta i lederna genom att hålla brosk mjuk och återfuktad.
  7. Vatten gör att vi blir av med “avfall” och bakterier
   Vi behöver vatten för att matsmältningen skall fungera. “Avfall” spolas ut i form av urin och svett. Om vi inte dricker vatten, spolas avfallet inte ut utan samlas i vår kropp och orsakar en mängd av problem. Även i kombination med fiber, kan vatten bota förstoppning.
  8. Vatten förhindrar huvudvärk
   Huvudvärk kan orsakas av uttorkning. Vatten kan förhindra eller mildra huvudvärk.
  9. Vatten ger huden lyster
   Huden är det största organet i vår kropp. Regelbunden och riklig vattenkonsumtion kan förbättra hudens färg och konsistens. Vatten hjälper också huden gör sitt jobb att reglera kroppstemperaturen genom svettning.
  10. Mata kroppen
   Vatten är nödvändigt för en korrekt cirkulation av näringsämnen i kroppen. Vatten påverkas av kroppens transportsystem och när vi är uttorkade transporteras inte dessa näringsämnen lika bra.

Är Alkaliskt vatten bättre än kranvatten?

En definition: Kroppens pH-värde mäts på en skala från 0 – 14 och där 7 är neutralt. Allt över 7 är alkaliskt och allt under 7 är surt. Man utgår ifrån att pH-värdet måste hållas inom 7,35 och 7,45 för att kroppen skall hålla sig frisk.

Ibland räcker det inte med att dricka kranvatten; kroppen behöver alkalinitet i form av ett glas alkaliskt vatten en gång om dagen för att kunna reglera kroppens pH-värde. Det finns alkaliskt vatten att köpa men det bästa är att göra en sats hemma med ekologiska ingredienser (se recept nedan).

Vad är det för skillnad på kranvatten och alkaliskt vatten?
Normalt kranvatten har ett pH-värde på ca 7 – 8. Kranvattnet är neutralt eller mycket svagt basisk/basisk. Alkaliskt vatten har ett PH-värde i intervallet mellan 8 och 9,5.

Är alkaliskt vatten bättre än kranvatten?                                                                                 
Genom att dricka alkaliskt vatten kan syra-basbalansen återställas. Med alkaliskt vatten kan man motverka försurning. Alkaliskt vatten balanserar pH-värdet i blodet för att syresätta celler.

Varför är försurning inte bra? Om kroppen är försurad…

  • blir man trött och irriterad vilket leder till sömnproblem och sömnstörningar
  • blir man lätt överviktig på grund av för mycket surhet i maten. Maten kan inte längre brytas ner och konsekvensen blir lagring i fettcellerna som leder till en viktökning
  • uppstår som regel hudproblem eftersom gifter bryts ned genom levern. I händelse av försurning, detta sker också genom huden. Huden är en utmärkt grogrund för finnar och orenheter.
  • är man mer benägen för ledsmärta och infektion. Ett korrekt pH-värde är en förutsättning för en optimal ämnesomsättning. Om ämnesomsättningen störs, så återspeglas det i flera fysiska symptom.
  • är man mer benägen att bli stel i musklerna, få benskörhet
  • är man mer benägen att ha få högt blodtryck
  • kan håravfall förekomma
  • kan åldrandeprocessen påskyndas

Hur mäter man kroppens surhetsgrad?

Man kan göra ett urintest eller salivtest för att få en uppfattning om kroppens surhetsgrad. Det finns på Apoteket speciella pH-remsor för dessa tester. Bäst resultat får man genom att mäta på morgonen och då skall pH-värdet vara mellan 6,8 – 7,2 för att vara neutralt.

Fördelar med alkaliskt vatten:

  • den har ett grundläggande pH-värde då en hel del syre frigörs för ämnesomsättningen
  • genom filtreringsprocessen är den ren: fri från läkemedel, bekämpningsmedel, tungmetaller och klor
  • det är antioxidant: antioxidanter kan skydda celler från fria radikaler. Fria radikaler attackerar våra celler och kan göra dem olämpliga.
  • det har mycket mindre kluster. Detta gör det mycket lättare och snabbare för kroppen att transportera näringsämnen till cellerna.
  • det är levande. Syra är i grunden en avfallsprodukt av vår ämnesomsättning. Kroppen är ständigt upptagen med att balansera pH-värdet så att vår kropp inte blir för sur utan är i en balanserad fas. Surhet kan få vissa celler att dö och i värsta fall kan det stimulera dem att bli cancerceller.


Hur skaffar man alkaliskt vatten?

Vi äter för mycket sur kost som bröd, socker, kött, fisk, mejeriprodukter, kaffe, alkohol. Förutom att äta massor av frukt och grönsaker, som oftast har en alkalisk effekt, bör vi dricka mycket basiskt vatten.

Rekommendationen är:
Drick ett glas alkaliskt vatten om dagen till att börja med.

Alkaliskt vatten kan man göra genom att blanda himalayasalt och citron med renat vatten

Recept:
  • 1 ekologisk citron
  • 1 tesked himalayasalt (Himalayasalt kommer från saltgruvor i områden i Karakoram- och Kashmir-regionen i bergskedjan Himalaya. Saltet bryts genom att man slår det direkt ur bergväggen varefter det krossas och siktas. Himalayasalt är ett oraffinerat, naturligt kristallsalt som bildades för cirka 250 miljoner år sedan efter uttorkning av ett urhav. Himalayasalt innehåller kolloida mineraler och spårämnen som ger saltet dess vackra, rosa glöd. Himalayasaltet är naturligt rikt på 60 – 80 näringsrika mineraler som kroppen behöver, bland annat järn, vilket ger saltet dess rosa färg. Skillnaden mellan Himalayasalt och vanligt vitt bordssalt är att vitt bordssalt oftast är rengjort med olika tekniker och fråntas därmed nyttiga näringsämnen).
  • 2 liter renat vatten

Instruktioner

  • Tvätta citronen med lite vatten och äppelcidervinäger för att desinfektera den.
  • Skär citronen i skivor och lägg den i en tillbringare tillsammans med det renade vattnet.
  • Tillsätt himalayasaltet, rör om med en slickepot i silicon och låt det stå över natten i rumstemperatur.
  • Nästa morgon dricker man ett glas en halvtimme innan frukost.

Tänk på!

  • rekommenderas inte för personer med högt blodtryck
  • dosen bör inte överskridas tre gånger om dagen eftersom kroppen annars kan bli för alkaliserad.
  • För bästa resultat bör man också dricka sex glas vatten om dagen, äta en balanserad kost rik på antioxidanter och träna regelbundet.
  • Minska mängden snabbmat eftersom de är en potentiell källa till gifter.

Om du känner dig osäker, fråga din läkare först vad han eller hon säger om att måttligt dricka alkaliskt vatten.

I vilket fall som helst – drick mer vatten!

 

I nästa avsnitt kommer jag att beskriva hur man får rent dricksvatten och vilket syfte jag har med att testa att dricka alkaliskt vatten en gång om dagen. Vad är rent vatten till att börja med? Jag skall redogöra för tester av vattenreningsmaskiner som man kopplar på kökskranen för ca 1 000 kronor. Det finns några forskare som påstår att det ger en positiv effekt på en Parkinsonsjuk att dricka alkaliskt och joniserat rent vatten. Är det någon skillnad mellan alkaliskt och joniserat vatten? Jag skall också redovisa de negativa effekter av alkaliskt vatten som andra forskare påstår att de kommit fram till. Jag ser de två artiklarna som en enhet och kommer därför att redovisa källorna i slutet av nästa artikel.

Av: Thomas Winberg