Hobby / 2020-08-19

Kortspel håller igång hjärnan och är en fin social aktivitet

För de som har svårigheter att vara med på mer eller mindre fysiskt krävande aktiviteter tipsar Thomas Winberg här om en hobby som han själv är road och intresserad av – kortspel i alla dess former.

Det troliga är att kortspelet kommer från Orienten men det är inte helt klarlagt var det egentligen började. En del säger Egypten. Det finns indiska spelkort från början av 1000-talet men redan långt tidigare hade man i Kina och Japan regler för olika kortspel. Man spelade kort i Europa i början av 1300-talet.

Det spelades så mycket kort att det 1397 utfärdades en lag i Paris hur man skulle stävja spelhysterin. Det ledande kortspelslandet var Italien och våra kortlekar härstammar från Tarokleken. Världens mest kända kortspel är bridge, följt av rummy, canasta och poker.
Några lätta kortspel att ta till sig är whist, gurka och plump. När man spelar dessa spel kan man även prata med varandra och till och med dricka ett glas vin. Regler hittar du på nätet. Samla fyra vänner eller fyra grannar på en spelkväll och ni får garanterat en trevlig kväll tillsammans. Vissa säger att det viktiga är inte att vinna, men pyttsan…
Börja med gurka och plump innan du och dina förhoppningsvis nya vänner går över till whist och därefter bridge. För att börja spela bridge måste man gå både nybörjarkurs och fortsättningskurs, tycker jag. Bridge och poker är de riktiga skicklighetsspelen.

Börja med Gurka och Plump innan du och dina förhoppningsvis nya vänner går över till Bridge. FOTO: HOLGER ELLGAARD

Kortspelet i Sverige dyker upp först 1647 i Stiernhielms dikt Hercules. Under 1700-talet blev kortspelet populärt i förnäma kretsar. Under första delen av 1800-talet dominerade ett spel som heter Kille och som övertogs av Viran. Från början av 1900-talet är bridge det populäraste kortspelet. Whist och bridge är de mest spelade spelen och de har dessutom gamla anor. Whist spelades redan på 1600-talet. Whist spelades alltid med trumf och det var först på 1890-talet som Bridge-Whist skapades och då hade man infört en enkel budgivning. Därefter kom Auktions-bridge 1904 och 1925 fastställde man regler för kontraktsbridge.

Först 1929 kom det stora genombrottet då Elly Culbertson startade tidskrift en Bridge-World. Bridge är förmodligen det mest komplicerade av alla kortspel. Det är svårt att lära sig, säger jag av egen erfarenhet. Det viktiga i första hand är att lära sig grunderna och budgivningen. Spela gärna med mer erfarna och tänk på att bridge är ett partnerspel. Varje bud av dig eller av din partner har betydelse och därför är det viktigt att kunna grunderna i budgivningen. Lär dig till att börja med att spela whist där man tränar på spelföringen. Så ge dig i kast med kortspel. Du håller igång hjärnan samtidigt som du har kul.

THOMAS WINBERG
thomas@parkinsonskane.se