MultiPark / 2024-11-13

Vetenskapsrådet stödjer MultiParks forskning

Bild: www.vr.se

Att få projektstöd från Vetenskapsrådet ses som en kvalitetsstämpel och är ett av de viktigaste stegen för att en ung forskare ska kunna etablera en självständig forskargrupp. Nyligen tilldelades fem av MultiParks forskarledare finansiering.

I år uppmuntrar Vetenskapsrådet MultiParks målsättning att vara ett tvärvetenskapligt forskningsområde. Bland projekten som fått omfattande stöd finner vi såväl experimentell forskning som kliniska studier och hälsovetenskapliga frågeställningar.

Stödet banar väg för ökad kunskap om Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

Grattis till:

Angela Cenci Nilsson för hennes projekt ”Kartläggning och behandling av nervkretsdysfunktioner vid Parkinsons sjukdom”

Inom projektet kommer djurmodeller med förändringar som liknar de vid Parkinsons sjukdom att utvecklas. Modellerna ska användas för att förstå bakomliggande mekanismer och testa potentiella behandlingar för Parkinsons.

”Vi undersöker mekanismerna bakom Parkinsons och testar möjliga behandlingar,” säger Angela Cenci Nilsson.

Maria H Nilsson för hennes projekt ”Motor-ACT: Motoriska aspekter och aktiviteter i relation till kognitiv störning och patologiska förändringar i hjärnan”

Projektet syftat till att förstå hur motoriska problem, som förmågan att utföra flera uppgifter samtidigt, kan kopplas till tidig kognitiv försämring och demens.

”Målet är att tidigt identifiera personer som riskerar att drabbas av kognitiv svikt, så att de snabbare kan få tillgång till avancerade utredningar och stöd,” berättar Maria H Nilsson.

Malin Wennström för hennes projekt ”Retinas koppling med hjärnan ur ett Alzheimers perspektiv”

Projektet undersöker om typiska förändringar vid Alzheimers sjukdom syns i näthinnan samtidigt som i hjärnan, och om dessa kan bromsas och övervakas.

”Vi ska se om förändringar i näthinnan kan kopplas till Alzheimers och om de kan förhindras,” förklarar Malin Wennström.

Jacob Vogel för hans projekt ”Utnyttja subtyper av Alzheimers sjukdom mot ny biologisk insikt och precisionsmedicin”

Tidigare studier har visat att Alzheimers kan delas in i fyra olika mönster, eller undergrupper, i hjärnan. Projektet ska utveckla verktyg som hjälper läkare att identifiera dessa undergrupper och följa sjukdomens utveckling under fyra år. Dessutom kommer projektet att undersöka proteiner i hjärnan för att förstå vad som driver dessa skillnader.

”Vi hoppas att detta ska ta oss ett steg närmare skräddarsydd behandling av Alzheimers,” berättar Jacob Vogel.

Oxana Klemtentieva som tilldelas projektbidrag för internationella samarbeten inom neurodegenerativa sjukdomar (JPND) för hennes projekt ”Integrera multimodal, multiskalig avbildning och artificiell intelligens för tidig upptäckt av amyloid i deras naturliga miljö”

De molekylära mekanismerna bakom Alzheimers sjukdom är fortfarande till stor del okända. Detta projekt använder en avancerad bildteknik och artificiell intelligens för att avslöja mönster som utvecklas över tid. På så vis går det att kartlägga molekyler i deras naturliga miljöer och upptäcka tidiga förändringar i hjärnans struktur. Målet är att ge viktig kunskap som kan leda till nya behandlingar mot amyloid, ett protein kopplat till Alzheimers.

”Vi strävar efter att hitta tidiga strukturella förändringar som kan ge nya idéer för att utveckla anti-amyloid behandlingar,” förklarar Oxana Klemtentieva.

Se hela listan över projekt som beviljats stöd från Vetenskapsrådet och listan för JPND.

Av Martina Svensson – publicerad 11 november 2024