Hälsa & livsstil, Medicin & forskning / 2024-07-31

Blodtryck och Parkinsons sjukdom

Lågt blodtryck är vanligt vid Parkinsons sjukdom. Dessutom sänker många läkemedel som används vid behandling av Parkinsons sjukdom blodtrycket.

Blodtrycksfall och lågt blodtryck är vanligt förekommande bland Parkinson- och Lewy body demenspatienter. Det lägre blodtrycket kan ge upphov till fallskador, och det minskar också hjärnans syresättning vilket kan försämra hjärnans funktion och kapacitet.

Hos alla människor sjunker blodtrycket då man reser sig upp hastigt, och om sänkningen blir för stor får inte hjärnan tillräckligt med blod. Då kan det svartna för ögonen och gå runt i huvudet, och i värsta fall kan man svimma eller tappa balansen och falla omkull. Besvären går dock oftast snabbt över. Om blodtrycket i stående ställning sjunker så mycket att det ger symtom kallas det ortostatisk hypotoni. Vid ortostatisk hypotoni bör man alltid försöka med egenvårdsåtgärder men om detta är otillräckligt behövs läkemedelsbehandling.

Här är några tips för att hantera lågt blodtryck vid Parkinsons sjukdom

Res dig upp långsamt och ge kroppen tid att anpassa sig.
Rör lite på kroppen innan du reser dig upp för att få igång blodcirkulationen.
Drick mycket vätska.
Använd stödstrumpor.
Salta maten lite extra.
Ät flera små måltider istället för några få stora.
Undvik snabba sockerarter och alkohol.
Var försiktig vid varm väderlek och se till att dricka tillräckligt med vätska.

Om egenvårdsåtgärder inte räcker, kan läkemedelsbehandling behövas.

Högt blodtryck och Parkinsons sjukdom

Högt blodtryck och Parkinsons sjukdom kan vara relaterade på flera sätt. En specifik form av Parkinsons sjukdom, kallad vaskulär parkinsonism, uppstår på grund av nedsatt blodförsörjning i hjärnans basala ganglier. De viktigaste riskfaktorerna för denna typ av parkinsonism är högt blodtryck och diabetes.

Om man både har Parkinsons sjukdom och högt blodtryck, är det viktigt att diskutera detta med en läkare för att få rätt behandling och hantering av symtomen.

 

Thomas Winberg
Artikelförfattare

Maria Gyllström
Redigering

 

Källor:

Parkinsonförbundet.se
Allt om parkinson
internetmedicin
doktor.se
blodtrycksdoktorn.se
177.se