MultiPark / 2022-10-31

MultiPark Café – Rörelsemönster vid Parkinsons sjukdom

MultiPark hade bjudit in till en café-träff den 5 oktober som handlade om hur olika rörelserubbningar uppkommer samt hur artificiell intelligens (intelligens hos maskiner eller programvara, AI) kan användas för att upptäcka subtila (hårfina) avvikelser i rörelsemönstret vid Parkinsons sjukdom.

Först berättade MultiParks koordinator, professor Angela Cenci Nilsson, om en ny satsning vid Lunds universitet där AI ska användas för att analysera rörelsemönster vis Parkinsons hos patienter och djurmodeller.

Pär Halje, biträdande forskare med ansvar för projektets tekniska del, förklarade på enkel nivå hur AI fungerar.

Därefter presenterade doktoranden Katrine Skovgård sitt projekt där hon tittat närmare på vad som gått fel i hjärnan vid olika rörelseavvikelser.

Avslutningsvis pratade Maria H Nilsson, lektor i sjukgymnastik, om vad som är på gång gällande riktlinjer för rehabiliteringsinsatser.

Här kan ni läsa mer om det tvärvetenskapliga projektet vid LU där AI ska användas för att studera rörelsemönster vid Parkinsons sjukdom: https://www.multipark.lu.se/sv/artikel/mot-datadriven-precisionsmedicin-vid-rorelsestorningar

Missa inte nästa MultiPark Café om sömn vid neurodegenerativa sjukdomar den 30 november. https://www.multipark.lu.se/calendar/multipark-cafe-somn-och-neurodegenerativa-sjukdomar

Martina Svensson Vetenskapskommunikatör MultiPark