Aktiviteter, Träning / 2021-09-16

GåBoll – nu är vi gång!

Dagens prestation stod Johan från Lomma för. Vilket skott han fick till det med vänstran.

FC Bellevue får stöd med drygt 4,5 miljoner kronor från Arvsfonden för Parkinsonprojektet GåBoll. Projektet vill främja social gemenskap och god hälsa hos personer med Parkinsons sjukdom genom att kombinera och anpassa Gå fotboll och Frame fotboll så att målgruppen, oavsett om man sitter i rullstol, använder rollator, har balansproblem eller är stående och gående, kan spela tillsammans. Frame fotboll är för dem som använder bakåtvänd rollator, så kalladwalking frame, för att ta sig fram.

GåBoll är ett helt nytt projekt som nu har startat upp i Höganäs den 7 september och i Lund den 14 september och inom kort startar projektet även i Malmö och i Ystad. Detta sker i form av målgruppsanpassad GåBoll, med fotbollsföreningars och andra föreningars kunnande, tillgång till ledare, lokaler och andra resurser. Detta ska genomföras under tre år i tre övergripande faser som utvecklar, prövar, testar och samlar nytt kunnande. I projektets utvecklingsarbete används kunskaper och forskning om GRIT i fyra metodsteg: uthållighets-, mål-, lyckas- och fullföljaträning. Även närstående är välkomna att delta i träningen.

Här ser vi en stilstudie på Lisa Engström när hon dribblar sig förbi konerna och blir ensam med målvakten. Om det blev mål? Självklart. Bakom Lisa står maken Bo och tittar beundransvärt på. Fast han verkar mest intresserad av sina egna bollar.

Vid första träffen i Lund deltog jag för att skriva ett reportage om projektet. Efter en introduktion av Jakob Nilsson, projektledare så presenterade tränaren från FC Bellevue sig och därefter var det sportchefen i Lunds BK som presenterade sig och klubben.

Monica Vikingsson och Jakob Nilsson övervakar.

Första uppgiften var att dribbla bort konerna och klarade man det så kom man ensam med målvakten.

GåBoll får du inte missa. Var med från början. Projektet är på 3 år. Titta i kalendariet när det är i Höganäs, Lund, Malmö och Ystad.

Första träffen var mycket uppskattad av såväl besökare som anordnare och jag ser fram emot när det blir match mellan Höganäs och Malmö och mellan Ystad och Lund.

Final mellan Höganäs och Lund och Johan avgör med en fullträff med vänstran.

Text & bild
Thomas Winberg