Aktiviteter, Träning / 2021-09-16

Deltagare utmanar sig själva att falla tryggt

Intresset var stort när projekt Tryggare Vardag introducerade fallteknik i Helsingborg. Projektet ska förebygga fallolyckor bland Parkinsonsjuka genom olika fallövningar, som ska utvecklas tillsammans med projektdeltagarna.

Det blev en fullsatt prova-på-dag när KFUM Ystad presenterade sitt projekt Tryggare Vardag i Helsingborg. Runt 50 deltagare fick ta del av kropps- och balansövningar innan en specifik fallövning introducerades. Med hakan intryckt mot övre bröstet samt armar och händer som skyddar huvud fick deltagarna utmana sig själva att falla bakåt på en uppblåsbar madrass.

Syftet med övningen är att kunna falla utan att skada sig allvarligt. Ifall det skulle komma en dag då man faller har man grunderna till falltekniken som då används reflexmässigt.

Fallteknik ska bidra till en tryggare vardag

I stort sett har alla trillat någon gång i livet. Men det finns en större risk för skador ju äldre man är. Majoriteten som drabbas av fallolyckor är äldre än 65 år och risken ökar i takt med en stigande ålder på grund av försämrade kroppsfunktioner. Närmare 70 000 personer får årligen läggas på sjukhus till följd av allvarliga fallolyckor, varav cirka 1000 personer dör, enligt Folkhälsomyndigheten.

Projektledaren Uffe Brandt lär Tryggare Vardag-deltagarna olika kroppsövningar (i Helsingborg).

Upphovet till projektet dök upp under ett möte när medlemmar själva frågade ifall det fanns övningar för de som faller ofta.

Projekt Tryggare Vardag startade i februari i år och är ett treårigt metodutvecklingsprojekt som ska bidra till en bättre livskvalitet för personer med Parkinsons sjukdom.

– Vi tränar på att förebygga fallolyckor genom balansövningar, styrkeövningar och andningsövningar, men vi kommer även lägga stor vikt på att utveckla en korrekt fallteknik ifall man trillar, säger Thomas Brilje, projektledare för Tryggare Vardag.

Det finns många förebyggande verktyg för att förhindra fall som exempelvis halkfria golv eller olika typer av stöd. Men för personer med Parkinsons sjukdom finns en ökad risk för allvarliga skador. Rädslan för att falla är hög men med hjälp av kunskaper om fallteknik kan detta förebyggas.

– Faller man så blir man rädd, och i sin tur gör rädslan att man får spänningar i kroppen. Trillar man exempelvis hemma så ska man absolut inte spänna sig under fallet. Istället ska man trilla mjukt. Bara den kunskapen kan hjälpa många, säger Thomas Brilje.

Thomas Brilje drabbades själv av livshotande skador efter att ha fallit utan hjälm från sin scooter i samband med en krock under en Thailandsresa. Läkaren sa att det var kunskapen om att falla tryggt som räddade hans liv. En kunskap han fick lära sig under sina år inom kampsporten.

Digitala pass övergår till fysiska träffar

Projektet har sedan starten haft digitala träningspass och videokonferenser via den digitala plattformen Zoom. Under våren har projektet utvecklat övningar och fallmetoder tillsammans med en fokusgrupp för att förbereda sig inför de fysiska passen som startar i augusti/september.

– Metoderna handlar om deltagarnas behov. Fokusgruppen är bra för att få fram många olika aspekter kring en sakfråga eller ett fenomen, i det här fallet trygghet. Det kan handla om deltagarnas känslor och attityder eller idéer, säger Thomas Brilje.

– Det finns en rädsla och upplevd otrygghet kring att falla bland våra medlemmar och Parkinson Skåne är glada över att få vara samarbetspartner i projektet. Vi ser med spänning fram emot projektets utveckling nu i höst, säger Monica Vikingsson ordförande för Parkinson Skåne.

FAKTARUTA

Projektet övergår till veckovisa fysiska träffar efter sommaren. Träffarna är kostnadsfria.

  • I Helsingborg träffas aktivitetsgruppen på måndagar, med start 30 augusti, kl. 13-14 på Ringstorp, Kurirgatan 1.
  • I Ystad träffas aktivitetsgruppen på tisdagar, med start 24 augusti, kl 11-12 på Seniorernas hus, Petrigatan 10.
  • I Lund träffas aktivitetsgruppen på onsdagar, med start 1 september, kl 13-14 på Annegården, Skansvägen 5.

Mer info om Malmös och Landskronas aktivitetsgrupper kommer inom kort att läggas upp i Kalendariet.

Digitalt träningspass torsdagar kl. 13-14 via Zoom.

Länk: https://us06web.zoom.us/j/82807353245?pwd=ZFc1RGt1Y3MyOWt0Q2I3K3U3Ui8xQT09

Mer information om våra träffar och aktivitetspass på www.tryggarevardag.com
Epost: tryggarevardag@gmail.com
Projektledare Thomas Brilje tel 0707-285662
Facebook: Projekt Tryggare Vardag
Instagram: tryggare_vardag

Projektet genomförs med stöd från Allmänna Arvsfonden.

Författare
Carlo Falk