Träning / 2021-09-27

Tryggare Vardag

Kortfattad bakgrund: Varje år faller ca 70 000 personer så illa att de behöver sjukhusvård och av dessa är 50 000 över 65 år. 1 000 personer dör av skador vid fall.

Tryggare Vardag är ett projekt som startade upp digitalt i mars 2021 med bidrag från Allmänna Arvsfonden under tre år. Projektet drivs av KFUK-KFUM i Ystad.

Syftet med projektet är att ge personer med Parkinsons sjukdom ökad egenmakt, bättre livskvalitet samt nya kunskaper om och konkreta handlingsverktyg för en tryggare vardag, främst med fokus på trygga fall. Projektet vill förena Parkinsonsjukas behov av trygga fall med den kompetens som finns i kampsportsvärlden kring funktionella falltekniker. Det innebär först och främst att erfarna ledare inom kampsporter, under ledning av och i dialog med projektets expertgrupp, utvecklar anpassade falltekniker för personer med Parkinsons sjukdom. Projektet kommer nu att fysiskt ha veckovisa aktiviteter i Ystad,  Lund, Landskrona och Helsingborg.

I uppstarten sker träning med styrka, balans och med trygga fall men även andningsövningar och andningsteknik ingår. Även närstående är välkomna att träna i grupperna.

Läs mer på Facebook: Projekt-Tryggare-Vardag

Träningstider:  Se kalendariet

Anmäl ditt intresse till: hamedsalama@icloud.com

Vid uppstarten i Landskrona deltog jag med penna och mobilkamera.

Andning och avslappning

Vi började med en andningsövning och här föll jag i trans och missade att ta bilder. Men det var riktigt behagligt.

Övningen får oss att vara mer i kontakt med vår egen kropp och vår inre upplevelse än med ofrivilliga tankestörningar.

Balansövningar

Här tränar vi på att förebygga fallolyckor genom balansövningar. Träna på att stå 30 sekunder på ett ben. Det är inte lätt. Ta en stol till hjälp. Vi kommer att träna på många balansövningar.

Fallteknik

Vi kommer även att lära oss att utveckla en korrekt fallteknik i fall man faller. Vi går igenom övningar för att lära oss att falla rätt utifrån våra egna förutsättningar.  Vi utmanar oss själv under trygga former.

Vad tyckte deltagarna?

Mycket givande.
Övningar får en att tänka till för plötsligt kan man falla.
På fysiska träffar kan vi även bilda vänskap.

Sammanfattning

Missa inte detta tillfälle att lära dig fallteknik, balansövningar, träna styrka och träna olika andningstekniker för att slappna av. Det är ett unikt erbjudande som kanske inte kommer tillbaka.

 

Text och bild
Thomas Winberg