HemPorträttVi tar pulsen på Dan Åsander – kassör i Kristianstad

Vi tar pulsen på Dan Åsander – kassör i Kristianstad

Vem är Dan Åsander?

Jag är en 65-årig pensionerad parkinsonsjuk (sedan 1996) mångsysslare med försäkring som huvudsyssla, numera är jag (nästan) singel och har två egna döttrar och en extra. De bor i norra delen av Sverige så vi ses sällan (aldrig under pandemin). Jag har kvar min snart 96-åriga mor som även klarat Covid och målet blir att få träffa henne i sommar.

Det mesta som har med hav och natur ger mig kraft och styrka. Bra läsning  är ju avkopplande och att efter det göra en god middag förhöjer livskvaliteten. Resor har varit och är mitt livselixir och snart väntar den första efter Coronan.

Jag kom till Skåne för ca 5 år sedan då jag insåg att min livssituation med eget hus, fritidshus etc var för mycket. Jag behövde starta om och det har jag inte ångrat en sekund.

Hur arbetar du med budgeten för Kristianstad? Gör du månatliga uppföljningar? När på året gör du en resultatprognos för helåret?  Söker Kristianstad bidrag från externa bidragsgivare? Har du i så fall några bra tips att lämna till övriga lokalföreningar?

Jag har ju nyss tillträtt som kassör och vill göra det bästa av det. Jag räknar med att ha uppföljningar varje kvartal mot budget så att jag hela tiden har kontroll över situationen och se till att intäkterna matchar utgifterna.

Kristianstad söker olika bidrag och försöker också hitta externa givare och det är bla olika sparbanksfonder, olika kommunala dito samt företag som är aktuella.

Ett tips för andra är att kontakta den lokala sparbanken och se vilken av dess stiftelser ni kan söka hos. Glöm inte heller olika aktivitetsbidrag från kommunernas olika delar.

 


Kristianstad har under åren 2019 – 2021 erhållit 25 201 kr i bidrag från Parkinson Skåne varav 20 201 kr utgörs av ett generellt bidrag. Detta bidrag var under 2019 40 kr per medlem, under 2020 75 kr per medlem och under 2021 var det 55 kr per medlem. Vi är totalt 1 170 medlemmar. Överskottet före bidrag till lokalföreningarna beräknas till 100 000 kr. Ett lågt generellt bidrag gynnar de minsta lokala föreningarna eftersom det då finns mer bidrag över till aktiviteter, ett högt generellt bidrag gynnar de större lokala föreningarna. Ett annat alternativ är att hela överskottet på 100 000 kr går till det generella bidraget, ca 85 kr per medlem, och alla aktivitetsbidrag söks hos Region Skåne via Parkinson Skåne.


 

Du är nu rådgivare åt Parkinson Skåne. Vilket upplägg föreslår du? Finns det fler alternativ att fundera på? Risker om alla aktivitetsbidrag söks hos Region Skåne?

Jag tycker personligen att det är bra att Parkinsons Skånes pengar fördelas så att alla får del av pengarna. Det kan ske på många olika sätt men jag ser att ca 60% av bidragen borde vara generella och utbetalas utan speciell ansökan där antalet medlemmar styr. Resterande medel kan vara öppna för ansökan till olika projekt för parkinsonsjuka. Risken med detta är att bara ett fåtal söker bidrag. Stora generella bidrag kan också lätt bli pacificerande och endast ett fåtal söker bidrag. Att bara söka bidrag via regionen verkar lite tungrott.

Vilka kortsiktiga- respektive långsiktiga frågeställningar är viktiga för lokalföreningen Kristianstad?

Kortsiktigt gäller att vi kommer ur Coronan så att vi kan dra igång aktiviteter och träffas. På lång sikt gäller det att behålla medlemmar och kunna erbjuda intressanta aktiviteter som kan locka nya och gamla medlemmar och göra oss starka så att vi syns mer.

Hur skulle du vilja se den svenska sommarsemestern?

I sommar vill jag kunna umgås, äta ute, bada och sola. Resa, träffas och kramas längtar jag också efter. Att en lösning på Parkinsons gåta upptäcks. Det vore sommar det.

Ha en riktigt solig och skön sommar!

Dan

 

Dela