Träning / 2020-03-10

SM med historisk Eslövsspelare vid bordet

Grattis, säger vi till Ingrid Pettersson från Eslöv som åkte som enda skånska dam till Stockholm för att delta i Parkinson-SM i bordtennis sista helgen i februari. Hon blev femma av totalt elva damer på Sveriges första SM för Parkinsonsjuka.

– Det var ett mycket bra arrangemang ordnat av Spårvägens pingisklubb i samarbete med Svenska bordtennisförbundet. Vi blev kontaktade i höstas om vi ville vara med, berättar Ingrid Pettersson som håller i pingisen i Eslövs Parkinsonförening.

Det blev bara Ingrid som åkte från Skåne, men hon tänkte att nu skulle hon göra något spännande. Det var blandade åldrar från 55 och uppåt och stämningen var god.

– Ja, det var mycket fin stämning. Seriös, men samtidigt väldigt öppen och positiv. Det togs selfies innan vi ens börjat spela. Motspelare hjälpte också varandra med uppvärmning, berättar Ingrid. Både singel- och dubbelmatcher spelades inför en ganska stor publik.

Ingrid Pettersson från Eslöv blev femma i SM. Här möter hon Eva-Lena Jansson från Örebro.

När började du att spela bordtennis?

– Jag började 2017 och hade aldrig spelat tidigare. Vi har haft ett pingisbord hemma som barnen spelat på. Men nej, för mig var det nytt… och jätteroligt!

Hur brukar det vara när ni träffas och spelar med Parkinsongänget?

– Vi träffas på onsdagar i Blomster-bergshallen i Eslöv i samarbete med Eslövs bordtennisklubb EAI. Man ska ha med sig gympaskor och lite fika. Den sociala samvaron är väldigt viktig, säger Ingrid. Racket kan lånas. Vi är fyra–fem stycken som har Parkinson och ytterligare några andra.

 


Ingrid Pettersson

FAKTA
Så här kommer du igång med pingisen. Är du intresserad av att spela bordtennis genom den lokala Parkinsonföreningen i Eslöv? Ring Ingrid på 0707–942452. Ingrid är just nu enda dam i Eslöv med Parkinson som spelar bordtennis. Vill du och din förening ha tips och råd kontakta Eskil Tyrberg, (eskil.tyrberg@svenskbordtennis.com). Eskil är länken mellan Svenska Bordtennisförbundet och Parkinsonförbundet.


 

Hur håller du igång spelet nu när ni inte kan träffas som vanligt på grund av Coronaepidemin?

– Jag kan spela med min man här hemma, men jag vet inte hur de andra gör. Just nu är det förstås lite pausat, men vi hoppas på hösten. Första datum som är planerat är den andra september, säger Ingrid.

Hur är det att spela bordtennis för en Parkinsonsjuk?

–Det är en väldigt bra träningsform, du tränar koordination, balans och det här att fatta beslut. Jag känner absolut att det är bra för mig, berättar Ingrid.

 

Bankett med prisutdelning avslutade SM. Alla elva tjejer var med.

 

Vad säger du till den som vill prova?

– Kom! Det går bra att höra av sig till mig. Ingrid tänker fortsätta spela. Det finns mycket kvar att lära, säger hon. Jag hoppas att det ska utvecklas i Skåne så att jag får möta andra skånska damer på hemmaplan, avslutar Ingrid.

En stor publik följde SM-tävlingarna.

Eskil Tyrberg är kontakten mellan Svenska bordtennisförbundet och Parkinsonförbundet och lyfter gärna fram förbundets vision – ”Bordtennis för alla överallt”. Framtidsplanerna är att anordna fler mästerskap och det är glädje, gemenskap och motionsinriktad verksamhet som är fokus, trots namn som SM och VM, hälsar Eskil till Parkinson Skåne.

Ett Skånemästerskap i all sin enkelhet är vad man hoppas på till nästa säsong men till en början är målet att få till ett utbyte mellan föreningar och få igång ett samarbete mellan Parkinsonförbundet och lokala pingisföreningar i Skåne.

KARIN FREDRIKSSON
redaktionen@parkinsonskane.se